Ama K. Abebrese

Diyila Dagbani Wikipedia
Ama K. Abebrese
Ghana, Silimin gɔli May 3, 1980 (run 43)
O ya TiŋgbaŋUnited Kingdom
Ghana
Education
Shikuru shɛli o ni chaŋArk Burlington Danes Academy (en) Translate
William Morris Sixth Form (en) Translate
Bala yɛlibu, sabbu bee buɣisibuSilmiinsili
Tuma
Tumatelevision presenter (en) Translate, kpɛrikpɛrita, sinii kpɛrikpɛrita ni film producer (en) Translate
Notable workThe Burial of Kojo (en) Translate
Azali (en) Translate
Lotanna (en) Translate
Beasts of No Nation (en) Translate
The Cursed Ones (en) Translate
Ties That Bind (en) Translate
Double-Cross (en) Translate
Sinking Sands (en) Translate
Pin' shɛŋa o ni dee
IMDbnm3848310

Ama K. Abebrese bɛ ni dɔɣi so anashaara goli 3 May, 1980. O nyɛla British-Ghana kpɛrikpɛrita, telivisa presenter ni prodosa.[1] Bɛ dɔɣi o la Ghana ka o zooi West London din be United kingdom.[2] Yuuni 2011 o daa di Best Actress in Leading Role bini daa niŋdi AMAA Awards. O daa kpaŋ o maŋ pam Sinking Sands puuni. O film shɛŋa din daa nyɛ nintigili m-bɔŋɔ : Azali (film) din daa nyɛ Ghana first ever selection for the Oscars ni yuuni 2015 Netflix movie Best of No Nation directed bu Cary Fukunaga ni EdrisElba. O daa lee la Abraham Attah (Agu) ma. Abebrese nyɛla bɛ ni zaŋ so pahi Africa's Top 20 Actors and Actresses by FilmContacts.com. O nyɛla lahabali tira ka lahi nyɛ producer n-ti Blitz Bazawule film The Burial of Kojo, ka bɛ daa nyali Array sani ka daa yihili polo la Netflix.[3] O nyɛla ŋun tum TV tuma n-gari yuun' pishi. Ama K piligila o TV tuma ŋun daa kpɛri o yuun pishi polo ka daa bɛ YCTV din bɛ London. O tum BBC2, OBE TV, Viasat 1,TV3,Ebonylife TV ni din pahi pahi.

O Shikuru[mali niŋ | mali mi di yibu sheena n-niŋ]

O chaŋ la William Morris Sixth Form din bɛ Hammersmith o daa naai secondary school din bɛ Burlington Danes Academy. O daa chaŋ St Mary's University, Twickenham n-ti niŋ Bachelor of Arts in Media  Arts and Drama.

O Tuma[mali niŋ | mali mi di yibu sheena n-niŋ]

Ama K. Abebrese piligila o bohambu la YCTV( Youth Culture Television ) din bɛ London, ka Sabrina Guinness piligili TV show shali din nyɛ Challenge Anneka. O daa nyɛla lahabali tira BBC2 youth show Pass da Mic ka bi daa lan bɔno ka o tiri lahabali zan kpa English File education series.[4] O nyɛla ŋun suhi daa kpɛ akitibu(acting ) ni o daa kpɛ Lyric Theatre (Hammersmith ) naai. Abebrese daa nyɛla ŋun tiri lahabali (TV  presenter) n-ti OBE TV din bɛ London. O daa gberi zehi (hosting) ka lan nyɛ producer n-ti show ni pam. Di shaŋa One Touch, ni entertainment chart show On The Sofa. O daa nyɛla ŋun bohari niribi bohasi, bi shabi nyɛla Harrison Ford, Ne-Yo, Rihanna ni Star Wars n-ti pahi George Lucas[5]

O Kpan Maŋ Pina[mali niŋ | mali mi di yibu sheena n-niŋ]

Kundivihira[mali niŋ | mali mi di yibu sheena n-niŋ]